Witam, na wstępie należy wyjaśnić że białko to podstawowy makroskładnik odpowiadający za rozbudowę masy mięśniowej, jeden z kluczowych punktów zdrowego odżywiania, składnik jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na [...]
[...] trening miesnie korzystaja z zapasow weglowodanow, a nie z bialka. Dopiero po skonczonym treningu, by jak mowilem wczesniej wprowadzic glikogen do miesni spozywamy spore ilosci ww prostych, a dopiero nastepnie mala ilosc bialka, ktora pozwoli nam nie wejsc w katabolizm. Dopiero po 30-40 minutach nasze cialo domaga sie budulca w celu odbudowy [...]
Witam. Na wstępie należy wyjaśnić że białko to podstawowy makroskładnik odpowiadający za rozbudowę masy mięśniowej, jeden z kluczowych punktów zdrowego odżywiania, składnik jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na [...]
Oczywiście, są to wartościowe produkty, zatem jeśli mieszczą się one w Twoim bilansie kalorycznym, to nic nie stoi na przeszkodzie aby na kolacje zjeść 50g jednych lub drugich płatków razem z odżywką białkową. Odpowiednia ilość białka w każdym posiłku, szczególnie tym ostatnim jest bardzo istotna w kontekście kształtowania sylwetki jak i [...]
Od dziś podbijam trochę węglowodanów. Mam podejrzenie niedoczynności, wysokie tsh, które nie lubi niskich węgli właśnie eh. Zmieniać ilość bialka, tluszczy, czy kalorie podbić tylko węglowodanami?
Mleko w proszku ma ok 30% białka. Nawet tak znaczna ilość białka nie usprawiedliwia 50% zawartości cukru, dlatego nie polecam mleka wogóle. Moderator Odżywianie i Suplementacja
Każdy, kto trenuje już jakiś czas, dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że białko w kształtowaniu sylwetki odgrywa niezmiernie istotną rolę. Dlatego też większość osób przykłada dużą uwagę do tego, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka wraz z dietą. Wśród najlepszych jego źródeł wyróżnić warto: - mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, [...]
Podstawą mocnych kości i stawów jest kilka rzeczy i to właśnie na nie warto zwrócić szczególną uwagę. Jeżeli tych podstaw nie będzie, to niestety niewiele będziemy mogli zrobić, aby cieszyć się zdrowiem i sprawnością. Wśród podstaw tych warto wyróżnić: 1. Dobrze dobrana dieta. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w zalecane ilości kcal, [...]
Wśród osób początkujących często spotkać można się z dziwacznymi pomysłami, które miałby wspomóc budowanie masy mięśniowej. Wyróżniać można tutaj wiele sposobów na wspomaganie przyrostu mięśni, takich jak: - picie surowych jajek, - spożywanie paszy dla zwierząt, - picie wody po parówkach, - spożywanie mleka w proszku. Niestety właśnie Twój pomysł [...]
Witam, w Pani przypadku schodzenie poniżej 1500 kcal jest absolutnie złym pomysłem, który z pewnością odbije się na zdrowiu i estetyce sylwetki. Tak niskie kalorie przyczynią się do problemów hormonalnych a także do pogorszenia się jakości skóry włosów i paznokci. Oprócz tego takie podejście do diety jest destrukcyjne dla mięśni, które nadają [...]
Witaj. 1. Odmierzasz np. 50g kleiku ryżowego (proszku), które będzie miało ok 190 kcal, a następnie dolewasz przegotowanej wody. W ten sposób otrzymujesz porcję kleiku o wartości 190 kcal i tak wpisujesz to w kalkulator kalorii. 2. Nic nie musisz kombinować z wartościami jeśli przygotowujesz produkt na wodzie. Jeśli jednak decydujesz [...]
/SFD/2020/10/25/a906ab6db4f248f48be4320fa4ad6de1.jpg Domsy czyli opóźniona obolałość mięśniowa występuje po treningu siłowym, a z racji, że opóźniona to najczęściej występuje 24-48 godzin po przeprowadzonym treningu. Jednak nie zawsze jest to pożądany efekt treningowy. Bo może oznaczać dwa podstawowe problemy. Po pierwsze objętość i intensywność [...]
Wśród osób trenujących na siłowni, szczególnie tych początkujących ciągle spotkać można opinie, iż w czasie budowania masy mięśniowej należy ustalić ilość powtórzeń w danej serii na 8-12, z kolei, gdy przechodzimy na redukcję, to warto zwiększyć na 12-16 powtórzeń. Wynika to prawdopodobnie z poglądów panujących w latach 80-90, iż taka ilość [...]
Redukcja to proces zmniejszania tkanki tłuszczowej w organizmie. Do tego zadania możemy posłużyć się dobrze zbilansowaną dietą z ujemnym bilansem kalorycznym oraz treningiem siłowym, który wspomaga spalanie tłuszczu. Jeżeli to mamy dopracowane , wtedy wprowadzamy suplementację . Odzywka białkowa = kotlet w proszku .Tego typu preparat trzeba [...]
Jak wiele osób doskonale zdaje sobie sprawę, aby budować masę mięśniową, konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii wraz z dietą. Niestety nie każdemu przychodzi to tak łatwo. Wynika to z różnych powodów: - brak czasu, - możliwości zjedzenia dużych posiłków pod względem jakości, - brak ochoty na posiłek. W takiej sytuacji wręcz [...]
Olej z pestek winogron ma bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych. Podobnie jak słonecznikowy, czy orzechy ziemne. Zdecydowanie warto go wyeliminować. Poza tym prawie 100g dziennie to abstrakcyjna ilość. Daj inne źródła tłuszczów. Ryby puszczowane rzadko. Bazuj na świezych/mrożonych. Możesz śmiało podbić ilość białka do 2g/kg. masy ciała.
/SFD/2022/11/14/3f1e54dd7de14b82ac6b6697f1424c11.jpg To bardzo istotna kwestia aby swoje menu przemyśleć pod kątem rozłożenia makroskładników w taki sposób abyś przez cały dzień swojej diety dostarczył wymaganą ich ilość. Dla mnie to podstawa komponowanie diety żeby makroskładniki tak sobie rozłożyć w trakcie dnia, aby dostarczać ich odpowiednie [...]
Białko SFD to jedna z najlepszych i najpopularniejszych odżywek proteinowych na rynku. W bardzo korzystnej cenie możemy zakupić małe opakowania, których ogromnym plusem poza świetną jakością, jest ogromny wybór wersji smakowych: https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Wpc_protein_plus-opis3653.html Mamy około 50 smaków dostępnych, jeżeli mamy [...]
[...] 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3%, Tutaj już indywidualnie musimy kalibrowac jaka ilosc bialka nam sluzy. Ja obecnie tetsuje nieco wieksze ilosci w granicach 3,5g na 1 kg masy ciala i ogranizm sobie daje z tym rade Czytaj więcej na [...]